Lemon and Blueberry Loaf Cake ~ Bizcocho de Limón y Arándanos

*Podéis encontrar esta entrada en español al final del post.

Hi everyone! After two savoury recipes I think it is time to bring the sweetness back. This lemon and blueberry loaf cake is perfect to share with family and friends, but watch out, it is so good they will surely devour it in no time!

lemon blueberry loaf cake

The last I made this loaf cake was for my mother’s birthday. I had intended to take advantage of this occasion and use the opportunity to snap some pictures of this wonderful cake. Well, it did not turn out as I had expected… The cake was eaten in no time! At one point, my mother had to grab the few pieces left and hide them so she could share the cake with some friends who were coming over later. This loaf cake is that good!

I have to admit I have just eaten blueberries like a dozen times in my whole life… They are quite expensive! However, I do think you should all go and buy some to make this loaf cake. You won’t regret the decision.  The blueberries will give the cake a flavoursome moisture and the lemon hint will make you think you are eating sunshine, haha.

lemon blueberry loaf cake

I haven’t tried yet, but I am sure this recipe could be used to make muffins. They would be perfect to have for breakfast! Or maybe as a layer cake with some lemon cream cheese frosting… I want need to try them all! Hahaha🙂

As always, I encourage you to make this loaf cake. It is easy and super tasty; besides, thanks to the blueberries, it will stay moist for a couple of days… That is if you can control yourself! Once you have the first bite there is no coming back, I assure you!

RECIPE

200gr all-purpose flour
2 tsp baking powder
1/2 tsp salt
200gr greek yogurt
215gr white sugar
3 eggs medium-size
Zest of 2 lemons
1/2 tsp vanilla extract
120ml vegetable oil
Blueberries (I usually use about 150gr)
1 TB all-purpose flour

  1. Preheat oven to 180ºC.
  2. In a medium bowl, sift together the flour, baking powder and salt. Set aside.
  3. In a big bowl combine greek yogurt, sugar, eggs, lemon zest, vanilla extract and vegetable oil. Whisk it together until all ingredients are blended and the sugar has dissolved.
  4. Carefully, add the flour mixture to the egg mixture. Beat thoroughly.
  5. Use the extra tablespoon of flour to coat the blueberries so they won’t sink to the bottom of the cake while baking.
  6. Toss them into the batter, give it a few stirs.
  7. Pour the batter into a loaf cake pan.  Bake the cake for 50 – 55 minutes or until a toothpick comes clean after poking the cake in the center.
  8. You could use the juice from the zested lemons. Just mix it with enough sugar to make it sweet. Then poke the cake and pour the lemon syrup all over. It will intensify the lemon taste of the cake.
  9. ENJOY!

Adapted from BBC Good Food.

3.3

¡Hola! Después de dos recetas saladitas creo que ya es hora de traer los dulces de vuelta al blog. Este bizcocho de limón y arándanos es perfecto para compartirlo con la familia y amigos (sobre todo en ocasiones especiales), pero no lo perdáis de vista o vuestros invitados lo habrán devorado en menos que canta un gallo.

La última vez que hice este bizcocho fue en el cumpleaños de mi madre. Mi intención era aprovechar la oportunidad para sacarle unas cuantas fotos y poder compartirlo aquí con vosotros. Bueno, la cosa no salió como yo esperaba… ¡El pastel desapareció en minutos! Mi madre tuvo incluso que esconder los últimos pedazos para poder dárselos a unas amigas que iban a venir más tarde. ¡Así de bueno está! Jaja.

He de admitir que los arándanos los habré comido como una docena de veces en mi vida… Son taaaan caros. Sin embargo, os recomiendo encarecidamente que vayáis a comprarlos y hagáis este bizcocho, no os arrepentiréis. Los arándanos, además de aportar sabor, harán que el bizcocho salga muy jugoso. Y el limón le da ese sabor delicioso como a verano y rayos de sol, jeje🙂

Todavía no lo he intentado, pero creo que esta receta serviría también para hacer magdalenas. ¡Serían perfectas para un desayuno energizante! O quizás como tarta con distintos pisos, con un glaseado de queso crema y limón… ¡Ñam! ¡Voy a tener que probarlo todo!😀

Una vez más os animo a que os lancéis a la cocina y os pongáis el delantal para hacer este delicioso bizcocho. No dudéis en contactar conmigo si tenéis alguna duda.

RECETA

200gr harina
2 cditas de levadura
1/2 cdita de sal
200gr yogur griego
215gr azúcar
3 huevos medianos
Ralladura de 2 limones
1/2 cdita de extracto de vainilla
120ml aceite vegetal
Arándanos azules (suelo usar 150gr pero podéis añadir tantos como queráis)
1 cda de harina

  1. Precalentad el horno a 180ºC.
  2. Tamizad la harina, la levadura y la sal en un cuenco mediano. Dejadlo a un lado.
  3. En un bol grande mezclad el yogur, el azúcar, los huevos, la ralladura de limón, el extracto de vanilla y el aceite. Batidlo bien hasta que todos los ingredientes estén bien incorporados y el azúcar se haya disuelto por completo.
  4. Poco a poco echad la mezcla de harina en la de huevo, removiendo bien después.
  5. Usad la cucharada extra de harina para rebozar los arándanos. Esto evitará que se hundan durante la cocción.
  6. Pasad la masa a un molde de pan (de los rectangulares). Hornead el bizcocho entre 50 y 55 minutos, o hasta que al pinchar el centro con un palillo éste salga limpio.
  7. Si quieréis darle un toque aún más a limón, exprimid los limones que habéis usado para la ralladura y mezclad el zumo con azúcar hasta formar un sirope dulce. Pinchad el bizcocho y barnizarlo con este sirope.
  8. ¡BUEN PROVECHO!

Receta adaptada de BBC Good Food.

 

Un comentario en “Lemon and Blueberry Loaf Cake ~ Bizcocho de Limón y Arándanos

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