Mango and Codfish Stir-fry ~ Salteado de Bacalao y Mango

*Podéis encontrar esta entrada en español al final del post.

Hi everyone! Friday is finally here so I’ve decided to bring you a more elaborate dish to prepare over the weekend: a stir-fry made with codfish, mango and yummy vegetables.

codfish mango stir-fry

As I told you in the Prawn and Pineapple Brochettes post, I love adding fruit to savoury recipes (especially in summer!). I think they combine perfectly with fish and seafood, and this is no exception. I must admit I am not much into codfish, it is not one of my favorite fishes. However, I really love this recipe. The sweet taste the mango provides to this dish is probably what makes me change my opinion on codfish. Now that I think about it, I remember eating a very refreshing codfish and orange salad last summer… It seems I only like codfish when it goes with fruit, haha! What about you? Do you like codfish? What is your favorite fish?

To add an asian touch to this dish, the stir-fry is dressed with a soy and fruit sauce. You could also garnish the dish with fresh coriander leaves. Since the recipe already includes lots of vegetables, I think you can make it as a single dish (without any sides). But, as I always say, cooking is about preparing food to your own liking. So, if you feel like this dish is not complete enough for a meal, go ahead and make as many side dishes as you like!🙂 What matters here is getting you all into the kitchen! Hahaha.

codfish mango stir fry

If you liked the prawn and pineapple brochettes, I think you will like this dish too. It is a little bit more elaborate but it is well worth the effort!

RECIPE

2TBsp olive oil
175gr carrots, diced
1 onion, chopped
1 red pepper, chopped
1 green pepper, chopped
450gr codfish, cleaned
1 slightly ripe but still firm mango, diced
1 tsp cornflour/cornstarch
1 tsp soy sauce
100ml tropical juice (store-bought)
1TBsp lime juice (freshly squeezed)

  1. Heat the oil in a wok or a a frying pan and sauté the vegetables until the onion is golden and the peppers are soft.
  2. Add in the mango and the codfish in bite-sized pieces. Let it cook for a couple of minutes, until the fish is cooked.
  3. Make a sauce by whisking together the cornflour, soy sauce and juices. Pour the sauce over the stir-fry. Let it simmer for another couple of minutes or until the sauce has reduced.
  4. Serve immediately. If desired, you coud garnish the dish with fresh coriander (about 1 or 2 tablespoons).
  5. ENJOY!

codfish mango stir fry

¡Hola a todos! Ya estamos a viernes, wiiii. Para celebrarlo os traigo un plato un poco más elaborado para que lo preparéis durante el fin de semana: un salteado de mango y bacalao, con muchas verduritas ricas.

Como ya os comenté en la entrada de las Brochetas de Langostinos y Piña, me encanta añadir fruta a los platos salados (sobre todo en verano). Creo que combinan perfectamente con pescados y mariscos, y esta receta no es una excepción. He de admitir que no soy muy fan del bacalao, no es uno de mis pescados favoritos; sin embargo me encanta en esta receta. Quizá sea el sabor dulzón del mango lo que me haga cambiar de idea. Ahora que lo pienso… El verano pasado tomé una ensalada de naranja y bacalao que me enamoró… Quizá sólo me guste el bacalao cuando va acompañado de fruta, jaja. ¿Y vosotros qué opináis? ¿Fans del bacalao? ¿O, como yo, sois más de otros pescados? ¡Contadme!

Para darle un toque asiático he rociado este salteado con una salsa de soja con zumos de frutas. Siguiendo la línea asiática, podríais también añadir unas hojas frescas de cilantro al plato justo antes de servirlo. Ya que la receta va cargada de verduritas, creo que sirve como plato único.  Pero como siempre digo, cocinar consiste en preparar alimentos al gusto de uno mismo. Así que si creéis que este salteado se os queda corto, ¡haced tantos acompañantes como queráis!🙂 Lo importante aquí es que os metáis en la cocina, jajaja.

En fin, si os gustaron las brochetas de langostinos y piñas creo que os gustará también este salteado. Probadlo si queréis y luego ya me contáis. Un abrazo, ¡y gracias por el apoyo!

RECETA

2 cdas de aceite
1 zanahoria, en rodajitas
1 cebolla, picada
1 pimiento verde, en dados
1 pimiento rojo, en dados
450gr de bacalao limpio
1 mango maduro pero al mismo tiempo firme
1 cdita de maicena
1 cdita de salsa de soja (yo uso baja en sal)
100ml de zumo tropical (de brick)
zumo de 1 lima, recién exprimido

  1. Calentad el aceite en un wok o en una sartén de base ancha. Sofreíd las verduras hasta que la cebolla esté dorada y los pimientos blanditos.
  2. Añadid el bacalao en trozos y el mango en rodajas. Dejad que se hagan unos minutos, hasta que el pescado esté hecho.
  3. Haced la salsa mezclando en un bol la maicena, la salsa de soja y los zumos. Rociad en salteado con la salsa y dejad que reduzca un par de minutos.
  4. Servid inmediatamente. Como completemento podéis espolvorear el salteado con unas hojas de cilantro bien picaditas.
  5. ¡BUEN PROVECHO! (No era tan difícil, ¿no? jeje)

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