Apple Pie ~ Tarta de Manzana

*Podéis ver la receta en español al final del post.

Dear foodie friends, I’m back! I am really sorry for being absent from this blog for so, so long. Several problems kept me busy and away from here. You can stop worrying now, I’m back for good.🙂

Since we are in early autumn, I’ve decide to post a very sweet and warm recipe: Apple Pie.

2.4

What can I tell you abot this pie? Let’s start with the most important part… It feels like you are eating fall. Seriously. Apples + cinnamon = fall. I’ve baked this pie several times but this combination of flavours never gets old.

The pie is best eaten when it is still hot, with a big scoop of ice cream on top. This time I decided to use store-bough ice cream, but you could totally make it yourself. The one you see in the pictures is vanilla ice cream with a caramel swirl. It was the perfect match for the apple pie.

2.1

Another good thing about this pie is that it is easy to make. Ok, I admit it, making this fancy lattice pie crust isn’t easy but 1) it is not that difficult and 2) you don’t have to make if you don’t want to! I decided to go fancy because I had never try this kind of crust before and, actually, I think it makes it taste better (maybe it has to do with the apples having more space to bake in? haha).

Whether you decide to make a lattice pie crust, or to buy one, you should try this recipe. I promise you won’t be disappointed! And if you have any questions or comments regarding this or any other recipe, do not hesitate to contact with me! I’m here to help😉

2.3

RECIPE

1kg apples
140gr brown sugar
1 tsp cinnamon
1/2 tsp ginger
3 TBsp flour
2 pie crusts (I used Gimme Some Oven recipe and tutorial)
Milk and white sugar to brush
Ice cream, optional

  1. Preheat oven to 180ºC.
  2. Peel and slice apples. Place them in a big mixing bowl.
  3. Add in the sugar, cinnamon, ginger and flour. Work it with your hands so all the apple pieces are evenly coated.
  4. Cover a pie tin with one the pie crusts. Pour the apple mixture.
  5. Cover the pie with the other pie crust. For this step you can either make a lattice pie crust following the tutorial in the link above or you could just cover the pie and make 5 slashes on top of the pastry lid with a knife to let some of the steam out.
  6. Brush the pie crust with milk and sprinkle with sugar on top.
  7. Bake the pie for about 45 – 50 minutes.
  8. Serve the pie while still hot, topped with a big scoop of ice cream.
  9. ENJOY!

2.2

¡Amigos! ¡He vuelto! Os pido disculpas por haberme ido más tiempo del que había previsto. Varios problemas me han mantenido alejada del blog… pero ya estoy de vuelta y con las pilas cargadas. Ya que el otoño ya ha llegado, ¿que os parece si empezamos con una receta otoñal? ¡Tarta de manzana asada!

¿Qué os puedo decir yo sobre esta tarta? Umm… Empecemos por lo más importante, ¡sabe de vicio! Es como estar saboreando el otoño mismo: manzanas + canela = otoño.  He hech esta tarta varias veces ya y os prometo que la combinación de sabores no pasa de moda.

Un detalle importante, esta tarta hay que comerla cuando aún está calentita. Y si la acompañáis de una buena bola de helado mejor que mejor. Podéis usar helado casero o comprarlo en un supermercado; en esta ocasión yo decidí comprar un helado de vainilla con sirope de caramelo… ¡Delicioso!

Otro detalle imporante sobre esta tarta es que es fácil de hacer. A ver, en esta ocasión yo decidí hacerle este patrón entrecruzado para que quedase más vistosa, y bueno… La verdad es que tiene su truco. Pero vosotros no tenéis porqué hacerla así; de hecho, ¡no tenéis ni porqué hacer la masa de la tarta! Podéis comprar la masa ya hecha y ahorraros mucho tiempo.

En fin, ya sea con o sin el patrón entrecruzado, espero de verdad que os animéis a hacer esta tarta, os prometo que no os defraudará. Y si tenéis alguna pregunta sobre ésta o cualquier otra receta, no dudéis en poneros en contacto conmigo.😉

2.5

RECETA

1kg de manzanas (la variedad Reineta va muy bien)
140gr azúcar moreno
1 cdita de canela
1/2 cdita de jengibre molido
3 cdas de harina
2 círculos de masa brisa o quebrada*
Leche y azúcar blanco para decorar
Helado al gusto, opcional

  1. Precalentad horno a 180ºC.
  2. Pelad y cortad las manzanas. Ponedlas en un bol grande.
  3. Añadid el azúcar moreno, la canela, el jengibre y la harina. Mezcladlo bien con las manos.
  4. Cubrir el fondo de un molde para quiches con uno de los círculos de masa.
  5. Echad la mezcla de manzanas y moved el molde para que se distribuyan bien.
  6. Cubrid la tarta con el otro círculo de masa. Podéis hacer el patrón entrecruzado siguiendo este tutorial (en inglés, pero con imágenes explicativas), o podéis colocar el círculo de masa brisa tal cual, haciendo varios cortes con un cuchillo en la superficie para que salga el vapor de las manzanas al cocinarse.
  7. Pincelad la masa con algo de leche y espolvorear el azúcar blanco.
  8. Hornead entre 45 – 50 minutos.
  9. Servid bien caliente con una buena bola de helado.
  10. ¡BUEN PROVECHO!

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