Chicken Enchiladas ~ Enchiladas de Pollo

It’s Friday, my friends! I wish I could celebrate it… I have a terrible cold. I don’t even remember the last time I was sick… Must have been a very long time ago! Since I am not feeling well, I will just post the recipe, no more chit-chat.

Today I bring you one of my favorite recipes: Chicken Enchiladas. I think this is the perfect cozy recipe for this coldish weather. I got this recipe from my very good friend Crystal, back to the time we were both living in Ireland.

Hope you like the recipe. I’ll be back on Monday, hopefully, in full performance!

chicken-enchiladas

RECIPE

2 chicken breasts, dicedGrated cheese (cheddar, mozzarella, parmensan… your choice)
Corn tortillas (flour ones work too)

For the enchilada sauce:
2 TBsp extra virgin olive oil
1 white onion, chopped
3 cloves garlic, minced
120ml chicken broth
2 TBsp cornmeal
2 TBsp chili powder
1 TBsp ground cumin
1 tsp smoked paprika
1/2 tsp salt
1/4tsp  black pepper
1 can crushed tomatoes
125ml greek yogurt

  1. To make the sauce heat the olive oil in a pan over medium heat.
  2. Saute the onion and garlic for 5 minutes then add the chicken broth, cornmeal, chili powder, cumin, paprika, salt and pepper. Stir to combine.
  3. In a blender combine the sauce, the tomates and the greek yogurt. Blend until smooth. Set aside.
  4. In a pan cook the chicken until tender.
  5. To make the enchiladas you’ll need a big baking pan. Pour some enchilada sauce on the bottom.
  6. Take one tortilla and fill it with a couple of spoons of enchilada sauce, some chicken and some grated cheese. Close it up and place it in one corner of the baking pan.
  7. Continue doing this until you run out of chicken and tortillas.
  8. Pour some more enchilada sauce on top on the enchiladas and cover with cheese.
  9. Bake at 200ºC for about 20 – 30 minutes or until the cheese has melted.
  10. ENJOY!

The Enchilada Sauce is a recipe by Picky Palate.

3.3

¡Ya estamos a viernes! Desearía poder celebrarlo por todo lo alto pero estoy con un catarrazo terrible. Hacía ya mucho que no me ponía enferma, la verdad es que ya ni recuerdo la última vez que estuve así… En fin, como no estoy en plena forma el post de hoy sera muy cortito.

En esta occasion os traigo una de mis recetas favoritas: Enchiladas de Pollo. Creo que es uno de esos platos perfectos para este tiempo cada vez más frío. Esta receta me la dió mi muy buena amiga Crystal cuando ambas vivíamos en Irlanda.

Espero que os guste mucho la receta. El lunes estaré de vuelta y, con suerte, 100% recuperada.

RECETA

2 pechugas de pollo, en tiras
Queso rallado (cheddar, mozzarella, parmesano… lo que más os guste)
Tortillas de maíz (las de trigo valen también)

Salsa de Enchiladas
2 cdas de aceite de oliva virgen
1 cebolla, picada
3 dientes de ajo, picados fino
120ml caldo de pollo
2 cdas de maicena
2 cdas de chile en polvo
1 cda de comino
1 cdita de paprika (pimentón picante)
1/2 cdita de sal
1/4 cdita de pimienta negra
1 lata de tomates picados
125ml yogur griego

  1. Para hacer la salsa empezad calentando el aceite en una sarten a fuego suave.
  2. Saltead la cebolla y el ajo unos 5 minutos, añadid el caldo de pollo, la maicena y todas las especias. MEzclad bien.
  3. En un vaso de batidora echad la mezcla anterior, añadid los tomates de lata y el yogur griego. Batidlo hasta que quede una salsa suave. Dejad la salsa a un lado.
  4. En una sartén saltead el pollo hasta que esté dorado.
  5. Coged una tortilla y untadla con un poco de salsa de enchiladas. Añadid algo de pollo y queso rallado. Cerradla y colocadla en una esquina de una bandeja de horno.
  6. Seguid haciendo lo mismo con las demás tortillas hasta que no os quede más pollo.
  7. Echad más salsa de enchilada por encima de todas las tortillas cerradas y cubrid con queso.
  8. Hornead entre 20 – 30 mnutos a 200ºC o hasta que el queso esté derretido y algo dorado por los bordes.
  9. ¡BUEN PROVECHO!

La receta para la salsa de enchiladas es de Picky Palate.

3.1

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